Hemmeligheten bak energieffektive og miljøvennlige byer

I dagens samfunn er det mange som er opptatt av å ivareta planeten vi bor på best mulig. Da gjelder det å være miljøvennlig, og ikke misbruke ressursene planeten byr på – enten det er strøm, vann eller noe annet. Og det å bo energieffektivt innebærer også lavere strømutgifter for deg. Bor du i en miljøvennlig og energieffektiv by, er dette lettere å få til!

Det finnes flere byer på verdensbasis som kan påberope seg å være nettopp energieffektive og miljøvennlige. Disse byene kalles gjerne for «smartbyer», da de tar i bruk avansert teknologi for å kunne kartlegge innbyggernes behov og forbruk, slik at ressursene kan tilpasses deretter. Slik unngås overforbruk enkelt. Vi som ikke bor i smartbyer kan imidlertid gjøre mye for å spare miljøet, vi også!

Viktigheten av å resirkulere søppel

I de fleste hushold samles det opp en del søppel, som etter hvert blir hentet av kommunale søppelbiler for så å dumpes på fyllingen. Istedenfor å kaste alt i samme søppelpose – det være seg restavfall, papp eller plastikk – bør du sortere det som sorteres kan, slik at deler av avfallet ditt kan gjenvinnes og resirkuleres. Da kan det samme materialet brukes på nytt!

Dersom du kildesorterer papp, som er et produkt som stammer fra papir og trevirke, vil pappen kunne omformes og brukes på nytt. Dette kan spare miljøet, ettersom færre trær trenger å hugges ned. I miljøvennlige byer er det mange lett tilgjengelige gjenvinningsstasjoner der innbyggerne kan resirkulere avfallet sitt. Husk også å pante flasker, da dette kan bli til nye flasker!

Spar strøm

Her i Norge produseres stort sett strøm fra fornybar energi som vindkraft eller vannkraft, og det er derfor ikke direkte miljøskadelig å bruke strøm. I mange andre land derimot, kommer gjerne strøm fra ikke-fornybare ressurser, eller ressurser som tar lang til å fornye. Disse kan med fordel spare strøm for miljøets skyld. Det kan likevel være lurt å spare strøm.

Her i Norge er strøm forholdsvis dyrt, noe som gjør at mange foretrekker å velge energieffektive løsninger. Kanskje du har installert et solcellepanel på taket? Slik kan du være selvforsynt med strøm. I energieffektive byer gjennomføres en rekke smarte tiltak for å bruke mindre strøm, men samtidig kunne levere samme effekt som tidligere. Dette kan for eksempel handle om elektriske apparater som varmepumper.

Dyrk maten selv

Dersom du ønsker å bidra til at byen du bor i blir mer miljøvennlig, bør du prøve å dyrke noe av maten du spiser selv. Dersom du ikke har egen hage, finnes det såkalte parsellhager der du kan leie en liten flekk jord og dyrke det du måtte ønske av mat. En miljøvennlig by bør ha flere parsellhager tilgjengelig for innbyggerne sine.

Hvorfor er det så miljøvennlig å dyrke maten selv? Har du alt du trenger av urter og grønnsaker, kan du kanskje spare deg for en tur eller to til butikken, noe som igjen kan bety at du ikke trenger å bruke bilen din. Det er selvfølgelig også deilig å kunne spise kortreist mat uten miljøgifter, noe som ofte benyttes i kommersiell matdyrking.

Gjenbruk trumfer overforbruk

En miljøvennlig by bør også gjøre det enkelt å kunne kjøpe brukte klær eller ting, slik at innbyggerne ikke trenger å kjøpe nytt. Finn for eksempel en butikk som Fretex, og let deg gjennom gamle skatter. Eller gjør som Jenny Skavlan, og sy om på dine egne klær! Et par gamle gardiner kan bli en fin kjole. Å kjøpe nye klær hyppig skader bare miljøet!

Transport og trafikk

Det kanskje viktigste i en miljøvennlig by, er å tilby miljøvennlige transportmuligheter til innbyggerne. Mange storbyer i Norge har egne trikker eller baner som reduserer behovet for bilbruk blant innbyggerne. I Bergen finner du for eksempel Bybanen, som går på kryss og tvers over hele byen. Det er også billigere for elbiler å passere bomringene, noe som gjør det mindre attraktivt å kjøre bensin- eller dieselbil.